problem z filmem z dzwiekiem 5.1

Najnowszy ALLPlayer, życzymy mało problemów, ale jak jakieś znajdziecie to je naprawimy!


  • mam film ktory ma dzwiek 5.1 (ponizej cale info o pliku)

    Media Format: MPEG-4
    File Size: 2.359 GiB
    Duration: 02:01:51.520

    Video (0):
    Codec: (AVC) AVC
    Format: AVC
    Wideo Size: 1920x816
    FrameRate: 23.976 fps
    Aspect ratio: 2.35:1
    BitRate: 2 453 Kbps

    Audio (0):
    Codec: (AC3) AC3
    Format: AC-3
    Channel(s): 6 channels
    BitRate: 320 Kbps
    Title: 1080p.BluRay.x264 . NVEE - [0] English_audio.ac3#trackID=1:lang=en@GPAC0.5.1-DEV-rev4283
    Language: English

    kiedy ogladam film na laptopie na podlaczonych sluchawkach mam dzwiek tylko w prawej 'sluchawce' (dialogi) a muzyke tylko w lewej. Jak to naprawic? (wszystkie sterowniki, kodeki itd mam zaktualizowane)

    p.s. inne filmy dzialaja bez problemu, wiec to musi byc cos w ustawieniach podejrzewam
    rambo
    Problem
     
    Posty: 2
    Dołączył(a): 26 paź 2009, o 14:04



  • słuchawki to dźwięk dwukanałowy (stereo) - proszę w podręcznym menu (prawy klawisz myszki na oknie allplayera) wybrać: Dźwięk->Podłączone głośniki->Stereo - wtedy wszystkie dźwięki 5.1 połączą się w dźwięk stereo na słuchawkach.

    (dodatkowe ustawienia są jeszcze w filtryach w AC3 Filter)
    Avatar użytkownika
    Arczi
    Administrator
     
    Posty: 122
    Dołączył(a): 25 sie 2008, o 15:14



  • niestety nie pomoglo. probowalem jeszcze podpiac glosniki (2.0) i do glosnikow sluchawki ale caly czas jest bez roznicy

    zaczynam sie zastanawiac czy moze to nie wina pliku (filmu)?
    rambo
    Problem
     
    Posty: 2
    Dołączył(a): 26 paź 2009, o 14:04



  • Software, kodeki, drivery - pamiętaj, że to Windows. Myślę, że sporo by pomogło gdybyś napisał jak to się zachowuje na innych komputerach oraz tu, ale w innym programie.
    Ja mam problem, ale w drugą stronę. Ściągnąłem kilka sampli testujących dźwięk 5.1 i kiedy odtwarzam je na np. VLC czy GOM to każdy głośnik gra swoją sekcję jak należy. Niestety w AllPlayer (nawet po aktualizacji) kanały są wymieszane. Dźwięki dla tylnych głośników są rozmyte na przednich, a tylne grają w tym czasie też coś, ale nijak dźwięk nie pokrywa się z testem. Bardzo lubię AllPleyera (szczególnie za to, że jako jedyny czyta napisy z wykorzystaniem syntezatora mowy Ivona 2), ale nie wiem jak ustawić w nim by 5.1 grało jak 5.1 (jak w VLC czy GOM), a nie jako jakieś uprzestrzenniane stereo. Ustawiam głośniki jako domyślne systemowe i nic, zmieniam na 5.1 i też nic. Wyjście audio ustawiam na domyślne systemowe i nic, zmieniam na bezpośrednio S/PDIF i dalej nic. Włączam i wyłączam w opcjach używanie kodeków własnych i AC3 filter we wszystkich kombinacjach i dalej nic. Co trzeba w AllPlayer ustawić by AC3 5.1 szło na sześć głośników bez żadnych miksów? Czy podpięty w AllPlayerze syntezator mowy Ivona 2 jako lektor nie jest tu powodem psucia dźwięku AC3 5.1?
    Jaca1968
     



  • jeżeli chcesz ustawić 5.1 i masz tyle głośników podłączonych należy:

    1. to nie jest konieczne ale powinno się ustawić w windows liczbe głośników: prawym myszki na głośniczku obok zegarka i z menu wybieramy: "urządzenia do odtwarzania", klikamy na urządzeniu z listy które jest wybrane np. "głośniki" i klikamy "konfiguruj" - pokaże się okienko "Konfiguracja głośników" i tam wybieramy liczbe podłączonych głośników.

    2. w allplayerze prawym myszki gdzieś na ekranie i z menu wybieramy "filtry"->"używaj własnych kodeków"
    3. w allplayerze prawym myszki gdzieś na ekranie i z menu wybieramy "filtry"->"AC3 Filter"
    4. w allplayerze prawym myszki gdzieś na ekranie i z menu wybieramy "dźwięk"->"podłączone głośniki" i np. 5.1
    5. odpalamy film który ma w sobie ścieżkę dźwiękową 5.1 (6 kanałów) np. test audio 5.1: http://www.allplayer.org/Download/Ac3%2 ... 20Test.avi i zerkamy czy odtwarzany jest poprawnie dźwięk na każdym kanale.

    6. jeżeli nie, puszczamy film i wchodzimy w allplayerze prawym myszki gdzieś na ekranie i z menu wybieramy "filtry"->"filtry w użyciu"->"ALL Ac3 filter" - pokaże się okno z ustawieniami filtra AC3, a w nim ustawiamy jak na obrazku:
    ac31.JPG
    ac31.JPG (79 KiB) Przeglądane 1912 razy

    jeżeli nie jest coś namieszane w ustawieniach ac3filter powinno grać perfekt.

    jeżeli nie używamy "filtry"->"używaj własnych kodeków" wtedy należy ustawić dźwięk w tych kodekach których aktualnie ALLPlayer używa do odtwarzania czyli menu->filtry->filtry w użyciu.
    Avatar użytkownika
    Arczi
    Administrator
     
    Posty: 122
    Dołączył(a): 25 sie 2008, o 15:14



  • jeżeli mamy film 5.1 a słuchamy na słuchawkach czyli tylko mamy 2.0 wtedy wszędzie ustawiamy jak w poście wyżej dźwięk nie 5.1 a 2.0 - ALLPlayer powinien wtedy połączyć wszystkie dźwięki z 6 kanałów na 2 (stereo).

    jeżeli nie ustawimy że mamy tylko 2 głośniki wtedy słyszymy tylko to co szło na dwa głośniki a pozostałe dźwięki nam zginą.
    Avatar użytkownika
    Arczi
    Administrator
     
    Posty: 122
    Dołączył(a): 25 sie 2008, o 15:14



  • Jest perfekt! Działa! Dzięki Arczi :-)
    Jaca1968
     



Powrót do ALLPlayer 6.9-7.3 - problemy i propozycje...




Informacja
  • Kto przegląda forum
  • Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
cron